Lage rugpijn

Twijfelt of u terecht kan met uw klachten?
Bel of mail ons dan!

Wat is de oorzaak van mijn rugpijn?

Als je rugpijn hebt en er al langer mee loopt, wil je waarschijnlijk meer duidelijkheid over waar de klachten vandaan komen. 

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht met een piek rond de leeftijd 44- 65 jaar. Vaak gaan de klachten binnen een paar dagen of weken vanzelf over, maar soms zijn de klachten langer dan 3 maanden aanwezig en worden dan ‘chronisch’ genoemd. 
Pijn in de onderrug betekent meestal niet dat er iets echt kapot is in je rug. 
Bij het merendeel van de patiënten met lage rugklachten is de oorzaak van hun pijn moeilijk te vinden. Röntgenfoto’s of scans tonen geen afwijkingen, terwijl er wel pijn aanwezig is. 

De pijn is meestal gelokaliseerd in de lage rug of in combinatie met pijn in de onderbuik, pijn in de lies, bil en been.

De oorzaak kan in de lage rug zelf zitten of elders in het lichaam. De rug is voor zijn beweeglijkheid ook afhankelijk van de beweeglijkheid van de schedel, de ribben, borstbeen, bekken, spieren en de ophangstructuren van de organen. Littekenweefsel aan de buik kan ook zorgen voor bewegingsverlies in de ophangstructuren van de organen die een grotere trekkracht kunnen veroorzaken aan de wervelkolom.

De osteopaat zoekt naar de oorzaak van de pijn en wanneer de oorzaak van de verminderde beweeglijkheid is gevonden, zal de behandeling worden gericht op het herstel van die beweeglijkheid, waardoor de pijn zal afnemen. 

 

Een interessant en misschien verrassend feit is dat rugpijn niet altijd direct gerelateerd is aan fysieke schade of problemen. Stress en emotionele factoren kunnen ook rugpijn veroorzaken of verergeren. Dit wordt soms "psychosomatische" of "somatoforme" pijn genoemd. Het is een herinnering dat onze fysieke gezondheid nauw verbonden is met onze mentale en emotionele welzijn.


Maak nu een afspraak