​Shin splints / MTSS 

Twijfelt of u terecht kan met uw klachten?
Bel of mail ons dan!

​Met shin splints loop je ineens niet meer zo hard..

Een blessure is de nachtmerrie van elke hardloper, vooral als je je dosis loopadrenaline niet meer krijgt. Shin splints / springschenen of MTSS oftewel Mediaal, Tibiaal Stress Syndroom is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak gezien wordt bij hardlopers, militairen en bij sporters die veel springen. Je symptomen zijn vaak pijn aan je scheenbeen, vooral aan de binnenkant en net boven je enkel die in de eerste instantie vooral optreedt tijdens belasting maar in een verder stadium ook pijnlijk kan worden in rust. Langdurig lopen wordt daardoor na een tijdje onmogelijk. 


Het is niet makkelijk om de exacte oorzaak van je scheenbeenklachten te bepalen. Er zijn verschillende oorzaken voor je shin splints en meestal gaat het om een combinatie van factoren. Zoals bijvoorbeeld een compartiment probleem, een overbelasting van je bot of stressfractuur, verkeerde of oude loopschoenen, te intensief sporten of een irritatie van het bot bij je spieraanhechting. Dit wordt veroorzaakt door een blokkade elders in het lichaam maar kan ook op zichzelf staan. 


De osteopaat gaat samen met jou op zoek naar waar de blokkade zit zodat je snel weer je favoriete rondje kan rennen.


 

15% van alle hardloopblessures zijn MTSS oftewel shin splints


Het is cruciaal om de juiste schoenen te dragen om shin splints te voorkomen. Het gebruik van schoenen met voldoende demping en ondersteuning, speciaal ontworpen voor hardlopen, kan helpen om de impact op de schenen te verminderen en de belasting gelijkmatiger te verdelen. Ook de regelmatige vervanging van schoenen is essentieel omdat ze na verloop van tijd hun dempende eigenschappen verliezen. Ten slotte kan een goed passende schoen, die zowel comfort als ruimte voor de voeten biedt, de druk op het onderbeen minimaliseren en zo het risico op shin splints verkleinen.


Maak nu een afspraak