Prikkelbare darm syndroom of spastische darm

Twijfelt of u terecht kan met uw klachten?
Bel of mail ons dan!

Last van opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie? 

Er zijn verschillende factoren die het ontstaan van je maagklachten kunnen beïnvloeden, zoals verkeerd eten (niet goed kauwen of te snel eten), roken, alcohol, koffie, thee, spanning en stress, bacteriële besmetting en/of een vertraagde maagwerking.

De maag is een belangrijke bouwsteen vanJe hebt te horen gekregen dat je last hebt van het prikkelbare darm syndroom of spastische darm en daar moet je het dan maar mee doen.

Er is sprake van PDS als je langer dan 12 weken continu of met korte tussenpozen buikpijn, een onaangenaam gevoel in je buik hebt of een afwijkend ontlastingspatroon. Soms gaat PDS gepaard met andere klachten zoals rugpijn, misselijkheid, hoofdpijn en/of moeheid. Essentieel is dat er voor de klachten geen organische oorzaak kan worden gesteld. 

De precieze oorzaak is niet bekend. Factoren die een rol lijken te spelen zijn onder meer: ontstekingen in de darm, ernstige infectie, verandering van de bacteriën in de darm, tekort aan vezelrijke voeding, stressfactoren of genetisch.

De darmwand bestaat uit slijmvliezen met eromheen glad spierweefsel. Het slijmvlies in de darmen zorgt ervoor dat voedingsstoffen, vitaminen en mineralen worden opgenomen in de bloedbaan. Het glad spierweefsel van de darmen zorgt dat de darminhoud wordt gekneed en rondgepompt. De darmwand wordt ook bezenuwd, dat ervoor zorgt dat de darmen kunnen bewegen, maar dus ook geremd of (over)gestimuleerd kunnen worden hierdoor. 

Osteopathie richt de behandeling op de oorzaak van PDS. Over het algemeen is dit een verstoorde beweeglijkheid van de darmen. Is dit dan in de twaalfvingerige darm, dunne darm, dikke darm of endeldarm? Zijn het de sluitspieren tussen de verschillende delen van de darm of komt de prikkeling ergens anders vandaan? Wij gaan samen met jou op zoek naar de oorzaak van je klacht en geven je tips en tricks om te zorgen dat je geen of verminderde klachten hebt en houdt.

 

De term "tweede hersenen" wordt vaak gebruikt om het enterisch zenuwstelsel te beschrijven, een deel van het autonome zenuwstelsel dat het maag-darmkanaal reguleert. Het enterisch zenuwstelsel bestaat uit honderden miljoenen neuronen die de functie van de darmen regelen, van de slokdarm tot de anus.

Wat het enterisch zenuwstelsel zo fascinerend maakt, is dat het in staat is om veel van zijn functies onafhankelijk van de hersenen en het ruggenmerg uit te voeren. Het kan bijvoorbeeld de peristaltiek regelen, het proces dat voedsel door het spijsverteringskanaal beweegt, zonder input van de hersenen.


Maak nu een afspraak